irinadehartie.blogspot.com Web analytics

joi, 29 octombrie 2009

Nici tu nu-ţi mai aminteşti prima zi de pace?

În octombrie iarba se scutură a frunză ca să nu te sperii de soldaţii întorşi din al doilea război. Femeile sunt copii cu păr lung. Bărbaţii se înclină elegant. Admir peisajul de pe un balon din gumă de mestecat. Mă bâlbâi surd şi iarba-mi aprobă îndoielile. Guma de pepene galben se lipeşte de măselele victimelor. Femeile sunt prinţese cu picioare murdare. Bărbaţii şi-au lăsat eleganţa în cazarmă.

2 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

"Bărbaţii şi-au lăsat eleganţa în cazarmă.. În octombrie se desfăşoară toate războaiele mondiale. E liber la vânătoare de eroi. Şi de artişti. Şi de oameni care sunt atât de neprevăzători încât consideră că munca este singura sursă de asigurare a traiului..."

Julian spunea...

Parca... "zorii cenusii se desfata tardiv din nelinistea mediocrului solstitiu, altadata gloria fiestecaruia amurg cu stelele`i scanteie si luna`i vanitoasa..." negura fu astfel ursita la destainuire, sa se lepede de taine si plotul de plasmuire a cabotinilor jidani... caci dase zgoada unui miracol lugubru: sapienta meteahnei prin diagrame`nsangerate... nici bravura obiditilor a ferice vreo sovaiala, ca pacea va sa vie reminiscenta in fatisarea trufasior, avari de tronuri si ogoare, oranduiri ecleziaste, antetul biruintei si frunza de popoare, in ale transilor probaluire de a apune inapoia epilogului de vremi si ramane in paradigma lor… cand osanditii, ce au razbit in jugul razboiului nevazut al intereselor, or mai pribegii intru veritatea echitatii, ca darzii si martirii, doar osemintele`a`lor glas mai racnesc pal din strafunde lumi`ghetate. “… in mâlul pieirii partasi sunt si astrii, si valul de nouri le plang de mahna soarta… e prima zi de pace.”