irinadehartie.blogspot.com Web analytics

luni, 12 decembrie 2011

Emoții renovate. Rațiunea si alte cămăși de corp

Când e frig, sub linia albă a șoselei se amestecă de trei ori mai multe simțiri, decupate fiecare în felul ei, fiecare de alt măcelar de speranțe, cu alte mâini care lasă cuvinte și-aceleași degete care transpiră de frig și de teama eclipselor de stele-cercei-buline mov pe rochii albe. Cu casca în cap, din ce în ce mai înfricoșat de perspective, tu te transformi în mine și-n singura clipă de decembrie din lume, în firimiturile de cozonac coapte sub șosea și-n zăpada pe care n-o mai găsesc decât bătrânii în amintirile dintr-un iulie pierdut pe planeta femeilor.

De fapt, emoțiile sunt cam ca pietrele de pe casele în renovare. Se șlefuiesc, se dau jos, se mângâie și se iau acasă sau se lasă acolo, că doar-doar n-o vedea nimeni că singura piatră tăcută e cea mai mică, cea mai estică și cea mai de dorit dintre pietrele neprețioase. Sub linia albă a șoselei, întrerupte de emoții, stau pietrele și magicienii lor, care mai de care mai puțin pricepuți, care mai de care mai plini de speranțe, care mai de care mai măcelari ai propriilor gânduri. 

6 comentarii:

Kamil spunea...

Simturi, prelucrate de intelect
se slefuiesc la interes
Se poate! sa nu fiu chiar corect,
dar pe emotie o stapanesc!

o scurta emotie :) nu neaparat si reusita, dar imi place cum ai creionat emotiile. Succes

K. spunea...

Eu nu prea o stăpânesc, Kamil, dar am achiziționat niște cărți ieftine de psihologie și mă gândesc să le arunc pe toate (emoție inclusă) la coșul de gunoi.Ăla cu de toate, fără reciclări. O scurtă emoție înapoi. Mulțumesc pentru cuvințele.

Kamil spunea...

Irina, nicidecum nu am cautat sa cert cuvintele tale sau sa fac atac la persoana...chiar mi-au placut. Chiar si tonalitatea...si cred ca am inteles corect mesajul tau. Imi place aura salbatica a zidului ce te inconjoara. Nu inseamna ca-l si inteleg...dar asta nu tine de cititori.

Kamil spunea...

...iar cuvintele le-am asternut ca intr-o cutie cu rima luand de la tine emotia placuta de a citi ceva frumos. In poezie mi-ar fi placut sa vezi ceva de genul: orice gandim trece mai intai prin ceea ce simtim, ajunge la realitate si cumva o modelam cum ne place si le transformam in emotii. Pe care, pe una din ele ne imaginam, ne place o stapanim.

K. spunea...

Kamil, n-am înțeles nimic rău din cuvintele tale :) Serios! Încercam doar să răspund spunând că eu cred că mai las emoțiile la o parte și mă apuc de rațiune. Deși, nu știu nici dacă-mi iese, nici dacă vreau :) Salutări cu drag! Mersi mult.

Kamil spunea...

Buna,
ma bucura mult mesajul tau.
mi-ar place si as fi incantat sa vorbim pe mail...camillserban@yahoo.com